Waimh-Vlaanderen Waimh-Vlaanderen Waimh-Vlaanderen Waimh-Vlaanderen Waimh-Vlaanderen Waimh-Vlaanderen
16 gasten online

Activiteiten anderen - studiedagen

Titel:17th WAIMH Congress Regeneration
Datum: Van 22-06-2021 tot 26-06-2021
Inschrijven: gebeurt bij/door de organisator zelf
Omschrijving:

17th WAIMH Congress Regeneration

 

On behalf of the WAIMH 2021 Organising Committee we want to let you know that it is full steam ahead to bring you an amazing Congress next year that we know will be worth the wait!  The Congress committees are regularly meeting and planning for WAIMH 2021. We thank you for your continued support. 

 

Click here to read the full message from Kaija

 

The 17th WAIMH Congress logo has been updated and is available to download via the website. A suite of updated promotional materials are also now available for download here. We encourage you to continue to spread the word about WAIMH 2021 and encourage your colleagues and friends to attend.

 

WAIMH 2021 Website

 
Titel:Stress tijdens de zwangerschap.
Datum: 08-12-2020
Inschrijven: gebeurt bij/door de organisator zelf
Omschrijving:

Studiedag: Stress tijdens de zwangerschap.

Datum:  8 december 2020

Docent:  Dr. An-Sofie Van Parys

 

Een beetje stress is vaak deel van het leven in onze Westerse maatschappij en hebben we zelfs nodig om goed te ontwikkelen en functioneren.  Maar al te vaak ervaren toekomstige vaders en moeders té veel stress en spanning tijdens de zwangerschap.   Deze stress heeft ook invloed op het kindje in de moederschoot.

Gedurende deze periode zijn moeder en kind onlosmakelijk met elkaar verbonden.  Hierdoor hebben stress en spanning een invloed op het fysieke en psychische welzijn van moeder én kind.

Tijdens deze studiedag staan we stil bij de kennis en vaardigheden om stress bij aanstaande ouders beter te herkennen en ouders te begeleiden.  We bespreken de definities, omvang, oorzaken en risicofactoren van het probleem ‘stress’ en zoomen in op wat stress doet met moeder, kind en het hele gezin.  We halen hierin de theoretische kaders en praktische tools aan om signalen te detecteren en bespreekbaar te maken met toekomstige ouders.

We staan stil bij wat we als zorg- en hulpverleners kunnen doen om toekomstige ouders te ondersteunen om anders om te gaan met deze stressfactoren en zo de gevolgen te vermijden.  Hierbij gaan we concreet aan de slag met gespreksvaardigheden om een begeleiding op te starten of om eventueel door te verwijzen naar de gepaste zorg.

 

Locatie:  Bilzen / Alden Biesen

Prijs:  185 Euro (Betaling via KMO-Portefeuille mogelijk)

Organisator:  Birthimprints

Info en inschrijvenwww.birthimprints.com

 
Titel:Introductiecursus pre- en perinatale psychotherapie
Datum: Van 27-11-2020 tot 29-11-2020
Inschrijven: gebeurt bij/door de organisator zelf
Omschrijving:

Introductiecursus pre- en perinatale psychotherapie.

Docent:  Max Pescheck

 

De workshop rondom geboorte imprints is een proces- en zelf ervarings workshop. Het is een ‘aan den lijve ervaren’ van thema’s uit de pre- en perinatale psychologie. Het is een nieuwsgierig en aftastend ontdekken van je eigen pre- en perinatale ervaringen.

Met hulp van beknopte theorie, meditatie, lichaamsbewustwording en oefeningen, gaan we ons lichaamsgeheugen als het ware wakker schudden. We gaan ons verplaatsen in het leven vlak voor onze geboorte en hoe we onze geboorte ervaren hebben. Vanwege het persoonlijke en intensieve karakter werken we daarom met een kleine groep. We willen voldoende tijd hebben voor ieders proces waarbij je veilig voelen, empathie en respect belangrijke pijlers zijn.

Max is een ervaren therapeut c.q.begeleider in deze processen. Tevens worden de persoonlijke sessies ondersteund te midden van de groep via de  gezamenlijke aandacht en het ‘er zijn’ van de deelnemers. Dit versterkt veelal het ‘weten’ van ons lichaam. Die eerste ervaringen uit ons pre- en perinatale leven hebben imprints nagelaten die ons dagelijks leven sterk beïnvloeden. Ze kunnen geleid hebben tot patronen die ons gedrag in het hier en nu nog steeds bepalen. Patronen die ooit een prima reactie waren, maar die nu belemmerend kunnen zijn in ons dagelijks leven. Door bewustwording van die ervaringen en deze alsnog te verwerken, kunnen we beginnen onze automatische patronen los te laten. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Door het inzicht krijgen in eigen patronen kunnen we ook patronen bij anderen gaan herkennen die gebaseerd zijn op geboorte imprints. Dit kan leiden tot meer begrip bij cliënten en een adequater hulpaanbod.

Doelgroep: zowel persoonlijk geïnteresseerden als werkenden in de gezondheidszorg, therapeuten, doula’s, leerkrachten etc.

 

Locatie: Velm - De Vleugelhoorn

Prijs:  485 Euro inclusief BTW.  Betaling via KMO-Portefeuille is mogelijk.

Info en inschrijven op:  www.birthimprints.com

Organisator:  Birthimprints

 
Titel:De Hormonale Fysiologie van het Geboorteproces, Borstvoeding en Optimale Hechting.
Datum: 04-11-2020
Inschrijven: gebeurt bij/door de organisator zelf
Omschrijving:

Studiedag: De Hormonale Fysiologie van het Geboorteproces,
Borstvoeding en Optimale Hechting.

Datum: 4 november 2020

Docent:  Anna Verwaal

 

Waarom is een fysiologische bevalling ‘volgens moeder natuur’ zo belangrijk? Hoe beïnvloeden geboorte hormonen de verbinding tussen moeder en kind? Wat kunnen we doen om dit levensbelangrijke proces zo optimaal en veilig mogelijk te laten verlopen?

Een lezing gebaseerd op de meest recente wetenschappelijk bewezen ontdekkingen in de hormonale fysiologie, en het belang van het behouden van een optimaal en ‘ongestoord’ geboorteproces.

Verder komt aan bod:

 • De rol van de hormonale fysiologie op de zwangerschap, het geboorteproces, de borstvoeding en verbinding tussen moeder en baby
 • Het effect van deze hormonen op elke fase van het geboorteproces voor moeder en baby
 • Hoe geboorte hormonen de aanstaande vader beïnvloeden
 • De manier waarop medicatie en medische ( routine) procedures de hormonale fysiologie verstoren
 • Langdurige effecten van het verstoren van het geboorteproces op de gezondheid van moeders, baby’s en onze samenleving

Deze lezing is voor alle geboorte professionals, vroedvrouwen, gynaecologen, doula’s én toekomstige ouders die graag de noodzakelijke kennis en vaardigheden willen hebben om een optimale omgeving voor een ongestoorde geboorte te creëren. Deze informatie brengt een diepgaand respect en een veel dieper begrip van hoe ‘Moeder Natuur’ het geboorteproces heeft ontworpen voor moeder en kind.

 

Locatie:  Centrum Eenheid, Rotselaar

Prijs:  185 Euro  (Betaling via KMO-Portefeuille mogelijk)

Organisator:  Birthimprints

Info en inschrijvenwww.birthimprints.com

 
Titel:Verdiepingsdagen: From Womb To World
Datum: Van 14-10-2020 tot 15-10-2020
Inschrijven: gebeurt bij/door de organisator zelf
Omschrijving:

Verdiepingsdagen: From Womb To World .

Datum: 14-15 oktober 2020

Docent: Anna Verwaal

 

Inhoud woensdag

 • Wat de epigenetica ons leert over embryonale ontwikkeling en het enorme belang van een bewuste voorbereiding op conceptie en zwangerschap.
 • Wat pre,- en perinatale psychologie heeft ontdekt over het cellulaire geheugen van zaadcel & eicel, de innesteling & zwangerschapsontdekking, het prenatale navelstreng effect en de foetale overlevingsstrategieën.
 • De emotionele ervaringen van de prenatale periode en de langdurige effecten hiervan op latere leeftijd (eerdere miskraam of IUVD, tweeling verlies, depressie, stress, angst, verlies of ziekte bij moeder, adoptie, enz.)
 • De negatieve en positieve resultaten van de vruchtwaterpunctie en echo’s.
 • Hoe medische handelingen en geboorte ervaringen belangrijke imprints en patronen creëren, en de manier waarop deze zich in ons latere leven kunnen manifesteren, (kunstmatige inseminatie, ingeleide bevalling, vacuüm/tang verlossing, keizersnee, omstrengeling, prematuriteit, intubatie, couveuse verblijf, enz.)

 

Inhoud donderdag

 • Hoe signaleren we geboorte imprints, angsten en trauma, en kunnen we onze zwangere cliënten en partners helpen met het verkrijgen van inzichten hierin.
 • Het effect van pre,- en perinatale ervaringen op fertiliteit, de zwangerschap, en het baring-proces.
 • Hoe bereiden we ons als vroedvrouw, doula of aanstaande ouder het beste voor op een bewuste geboorte.
 • Hoe begeleiden we ouders en hun pasgeboren kindje bij wie de conceptie, zwangerschap en/of de bevalling niet was zoals gewenst.
 • Zorgverlener ken jezelf… wat weten we over onze eigen primaire periode, en welke invloed heeft dit op ons privé leven en professionele carrière.
 • Interactie, vragen, aanbevolen literatuur, en educatieve mogelijkheden.

 

Locatie:  Bilzen / Alden Biesen

Prijs: 380 Euro.  (Betalen via KMO-Portefeuille is mogelijk)

Organisator:  Birthimprints

Info en inschrijvenwww.birthimprints.com

 
Titel:Namiddaglezing: From Womb To World, de reis die ons leven bepaald.
Datum: 13-10-2020
Inschrijven: gebeurt bij/door de organisator zelf
Omschrijving:

Namiddaglezing: From Womb To World, de reis die ons leven bepaald. 

Docent:  Anna Verwaal

Datum:   13 oktober 2020    Van 13.30-17u.

 

 

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat de conceptie, zwangerschap en de geboorte een diepe imprint vormt die grote invloed heeft op alle relaties in ons leven.
Niet alleen de relatie met familieleden en vrienden maar ook onze gezondheid, ons werk en dagelijks leven wordt door deze vroege non verbale, emotionele en somatische imprint bepaald. Meestal zijn we ons hier totaal niet van bewust.
Tijdens deze audio-visuele middag lezing wordt duidelijk hoe belangrijk het is meer te weten over de manier waarop pre,- en perinatale imprints, angsten of trauma’s onszelf, onze dierbaren en cliënten kunnen beïnvloeden.  

 

Locatie:  Bilzen / Alden Biesen

Prijs:  65 Euro  (Betaling via KMO-Portefeuille mogelijk)

Organisator:  Birthimprints

Info en inschrijving opwww.birthimprints.com

 
Titel:Regulatie en regulatieproblemen bij baby’s.
Datum: 05-10-2020
Inschrijven: gebeurt bij/door de organisator zelf
Omschrijving:

Studiedag: Regulatie en regulatieproblemen bij baby’s. 

Dr. Binu Singh

 

In de eerste zes maanden van hun leven maken baby’s ingrijpende ontwikkelingen mee.

Alles is immers nieuw: hun slaap-waakpatroon, hun spijsverteringsritme, reageren op

prikkels … Deze nieuwe ontwikkelingen vragen regulering en sommige baby’s hebben het moeilijk om tot een evenwichtige toestand te komen. Dat kan zich uiten in ontroostbaar huilen, voedings- en slaapproblemen, prikkelbaarheid, overgevoeligheid, …

 

In deze opleiding leren hulpverleners:

 

 • wat regulatie precies inhoudt en hoe het zich ontwikkelt bij baby’s;
 • wat regulatiestoornissen zijn en welke factoren regulatiestoornissen in de hand kunnen werken;
 • hoe ze ouders van kinderen met regulatiestoornissen kunnen begeleiden en ondersteunen.

 

Meer info en inschrijven: www.birthimprints.com

Locatie: 

Centrum Eenheid

Aarschotsesteenweg 381, 

3111 Wezemaal 


 
Titel:Trauma en geboorte
Datum: Van 09-09-2020 tot 27-09-2020
Inschrijven: gebeurt bij/door de organisator zelf
Omschrijving:

Trauma en Geboorte.

Docent:  Ybe Casteleyn

In deze driedaagse opleiding ligt de focus op het integreren van traumatheorie in je praktijk als zorgverlener en het oefenen en toepassen van integratieve interventies. Voor iedereen die met zwangere vrouwen werkt, bevallingen begeleidt of voor de nazorg instaat.

 • Wat moet je als zorgverlener weten over trauma?
 • Wat is trauma, wat is traumatisch en wat is het niet?
 • Wanneer is een zwangerschap of bevalling traumatisch voor de moeder en/of het kind?
 • Hoe herken je trauma?
 • Wat zijn de symptomen van trauma? Hoe kan je helpen?
 • Wat mag je doen en wat mag je zeker niet doen?
 • Hoe genees je van trauma?

 

19 september :  webinar ( 14- 17u)

26 en 27 september studiedagen in Alden Biesen ( 9.30 - 17u) 

 

 

Dag 1: Traumatheorie: de impact van trauma op lichaam en geest. Traumatische stress. Zwangerschap en trauma. Geboortetrauma. Simpel en complex trauma. Hechtingstrauma. Ontwikkelingstrauma. Secundair trauma.

Dag 2: Trauma herkennen, oefeningen en interventies, do’s en dont’s, Q & A’s.

Dag 3: Secundair en tertiair trauma en hoe hiermee om te gaan als zorgverlener.

Casusbespreking uit de eigen praktijk, feedback toepassing oefeningen en interventies. Wat gaat goed en waar is er nog verbetering mogelijk.

 

Locatie:  Bilzen,  Alden Biesen

Organisator:  Birthimprints

Info en inschrijvenwww.birthimprints.com

Prijs:  395 Euro incl BTW en broodjeslunch.  Betalen via KMO-Portefeuille is mogelijk.

 

WAIMH-Vlaanderen vzw - Lindendreef 1 - 2020 Antwerpen - T. 03/290 35 28 of 0475/ 24 39 42 - E-mail: info@waimh-vlaanderen.be